Відрізняється високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною олигогенною стійкістю до шкідників і хвороб, підвищеною посухостійкістю, технологічний для інтенсивної культури й комбайнового збирання врожаю. Кущ високий, напіврозкидистий. Пагони довгі, вище середньої товщини, еластичні. Китиці середні, густі, по 2-4 на рубець.

Новий середньопізній сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Отриманий від схрещування в 1983 році сорту Новина Прикарпаття з гібридною формою С-106, що є комплексним донором стійкості до борошнистої роси, антракнозу, септоріозам, стовпчастої іржі, брунькового кліща, листової галлиці. У її походженні брали участь: європейський і сибірський підвиди чорної смородини, види смородини дикуша й клейка, а також аґрус. Селекціонери К. Н. Копань, В. П. Копань.

Ягоди великі, одномірні, середньою масою 1,7-1,9 г, більші 3,0-3,5 г, овально-округлі, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, еластична, із сухим відривом. М’якоть зеленувато-коричнева, помірковано ароматна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин 13,72-14,46%, цукрів 10,52-11,09%, кислот 2,56-2;94%, пектинів 1,42-1,68%, фенолів 328,64-456,8 мг, вітаміну С 206,28-232,64 мг на 100 г сирої маси. Дозрівають дружно, одночасно. Споживаються у свіжому виді, придатні для заморозки, готування високоякісних продуктів техпереробки (соки, желе, виноматеріали).

З 1997 року сорт Ювілейна Копаня проходить держсортовипробування. Перспективний для інтенсивної промислової й аматорської культури у всіх зонах розвиненого ягідництва, уже популярний у ягодоводів. У селекції — донор крупноплідності, комплексної олігогенної стійкості до хвороб і деяких шкідників, посухостійкості.

 Інформацію взято з сайту agroua.net