Корисні властивості листя смородини
Листя смородини містить багато корисних речовин: вітаміни (особливо багато вітаміну C), дубильні речовини, флавоноїди, фітонциди, мінеральні солі (марганцю, міді, магнію). При авітамінозі та ослабленому імунітеті листя смородини незамінне завдяки високому вмісту вітамінів. Особливістю дії лікарських засобів з ролинних продуктів є більш м’яка дія в проівнянні із синтетичними та напівсинтетичними ліками. Гастрити, виразкова хворобу шлунку, подагра, ревматизм, простуди, інфекційні захворювання – це лише неповний перелік хвороб, які лікують з використанням листя смородини.
Застосування листя смородини
Настій з листя застосовують при порушеннях обміну речовин і кровотечах. Завдяки потогінний і послаблюючий ефект, рослину використовують як сечогінний засіб – при захворюваннях нирок, набряклості, а також для виведення з організму надлишків сечової та пуринової кислоти. Регулярне вживання чаю з листя смородини запобігає таке серйозне захворювання, як цукровий діабет, знижує кров’яний тиск, підвищує апетит, стимулює роботу шлунка, печінки і кишечника. Цей напій рекомендують приймати під час епідемій грипу, через противірусного, протизапальної, потогінний і загальнозміцнюючий впливу на організм.
Велика користь листя смородини і при наявності шкірних хвороб. Додавання настою листя або відвару в ванну допоможе зняти подразнення, усунути потнічкі, позбавити діток від діатезу і висипу. Листя чорної смородини використовуються для купання так само, як і звичайна череда. Користь низки для шкіри загальновідома, а от те, що такими ж властивостями володіють смородинові листя – знають не всі. При дерматитах різного генезу, при шкірному свербінні, запальних процесах на шкірі – у всіх випадках допоможуть листя смородини.
Використовуються листя смородини і в кулінарії, при засолюванні та маринуванні овочів, а також їх заварюють у вигляді з листям інших ягідних чагарників (малини, брусниці).