Поради для тих, хто хоче закласти промислову плантацію смородини

У цій статті статті узагальнено досвід нашого господарства під час закладання плантації смородини на площі 2,4 га. До цього ми не мали жодного досвіду у ягідництві і вчилися на власних помилках. Сподіваємося, що ця інформація стане для Вас корисною і допоможе уникнути багатьох помилок.

Порівняльний аналіз сортів смородини (Ювілейна Копаня, Краса Львова, Титанія)

Порівняльний аналіз сортів смородини, отриманий на власному досвіді.

На даний час у господарстві культивуються три сорти смородини: Ювілейна Копаня, Титанія, Краса Львова.

Кожен із цих сортів має свої переваги та недоліки. Нижче наведемо короткий опис кожного сорту, зважаючи на власний досвід і спостереження. Для декого ця інформація може стати сюрпризом, оскільки часто відрізняється від офіційних описів даних сортів.

Корисні властивості листя смородини

Корисні властивості листя смородини

Листя смородини містить багато корисних речовин: вітаміни (особливо багато вітаміну C), дубильні речовини, флавоноїди, фітонциди, мінеральні солі (марганцю, міді, магнію). При авітамінозі та ослабленому імунітеті листя смородини незамінне завдяки високому вмісту вітамінів. Особливістю дії лікарських засобів з ролинних продуктів є більш м’яка дія в проівнянні із синтетичними та напівсинтетичними ліками. Гастрити, виразкова хворобу шлунку, подагра, ревматизм, простуди, інфекційні захворювання – це лише неповний перелік хвороб, які лікують з використанням листя смородини.

Догляд за плантацією смородини

Після посадки та першої обрізки (над поверхнею грунту залишається 2-3 бруньки) догляд за плантацією смородини полягає у систематичному прополюванні, культивації, підживленні, боротьбі зі шкідниками та хворобами, обрізці.

Організація праці на плантації смородини

Ручний збір ягід смородини на промислових плантаціях смородини, орієнтований на збут на сільськогосподарських ринках.

Промислові плантації смородини на повну силу починають плодоносити на третій – четвертий рік після посадки. Переважно збір починається у 20-их числах червня і закінчується після 10 липня. До ручного збору ягід слід підготуватися заздалегідь. Основне це люди.